Angliavandeniai iki šiol buvo laikomi geriausiais sportininko draugais. Sportuojantiems buvo rekomenduojami makaronai, bananai, vaisių sultys. Dabar kai kurie mitybos ekspertai pakeitė nuomonę ir siūlo vartoti daugiau riebalų.
Vokietijos sportininkų mitybos ekspertas iš Tiubingeno Wolfgangas Feilas pataria vartoti daugiau riebalų, kad suaktyvėtų riebalų apykaita. „Taip kūnas išmoksta fizinio krūvio metu sudeginti daugiau riebalų vietoj angliavandenių, – aiškino mokslininkas. – Sportininkas tampa pajėgesnis, organizmas greičiau regeneruoja.“ Tai patvirtino ir JAV mokslininkų atlikti tyrimai.
Žinoma, nereikia staiga pradėti valgyti daug riebalų, tik pakeisti jų santykį su angliavandeniais, mažinant jų kiekį. Vartojant mažiau angliavandenių, daugiau riebalų, padidėja sportininko ištvermingumas.
Kūnas tik tada pradeda naudoti riebalus kaip energijos šaltinį, kai nebeturi angliavandenių atsargų.
Kaip tai veikia, kiekvienas gali įsitikinti, jei ryte prieš pusryčius ims sportuoti. Treniruotis bus sunkiau, jėgos greičiau išseks, nuotaika gali pablogėti.
„Pakeitus mitybą ir suvartojant daugiau riebalų, kūnas tokią alinančią būseną per treniruotes jaus 4–6 savaites, kol išmoks naudoti riebalų atsargas, – aiškino W. Feilas. – Po trijų mėnesių žmogus jausis tokios geros formos kaip niekada.“
Taigi ir dieną sportininkas turėtų treniruotis alkanas. Jeigu jis negali sportuoti tuščiu skrandžiu, galima suvalgyti truputį juodojo šokolado ar riešutų.
W. Feilas pataria po treniruotės stengtis nevalgyti angliavandenių (makaronų, bulvių, duonos), o pasirinkti riebų maistą ir būtinai įtraukti į savo valgiaraštį kiaušinių, pieno, grietinės, alyvuogių aliejaus, avokadų. „Idealus maistas po treniruotės, – sakė ekspertas, – būtų omletas su daržovėmis ir prieskoninėmis žolėmis, iškeptas ant sviesto, arba sūrio griežinėliai su alyvuogėmis, riešutais, avokadu. Desertui galima suvalgyti gabalėlį juodojo šokolado.“
Sportininkams vartoti papildomų baltymų preparatų vokiečių specialistai nepataria. Baltymus reikia gauti iš natūralių šaltinių.
Geri augaliniai baltymų šaltiniai yra žirniai, pupelės, soja, bulvės. Iš gyvulinių produktų geriausiais W. Feilas laiko kiaušinius. Mat kiaušiniai jau atsikratė savo prastos – cholesterolio bombos – reputacijos. Mokslininkas rekomenduoja sportininkui suvalgyti po dešimt kiaušinių per savaitę. Jie yra sveiki ir lengvai virškinami.
Tik prieš atsakingas varžybas reikėtų pavalgyti angliavandenių, pavyzdžiui, makaronų, bulvių, ryžių ar duonos, kad papildytume greitai gaunamos energijos rezervus.
Bananai, kuriais mėgsta pasistiprinti sportininkai, šiuo atveju kaip greitas energijos šaltinis netinka, nes jie suvirškinami per porą valandų.
Mineralinį vandenį sportininkai, anot mokslininkų, turėtų pasirinkti tokį, kuriame yra daug natrio.