Kita | Archyvas

Gamtininko versija: škvalai Dzūkijoje kyla dėl negailestingo miškų kirtimo

Ingrida Žirlienė
2017-11-20 14:54
Gamtininkas įspėja, kad vaizdingų miško nuotraukų iš oro greitai nebus įmanoma padaryti. | www.needpix.com
Susiję straipsniai

Po nepriklausomybės atkūrimo prasidėjo masinis Lietuvos miškų naikinimas, įsitikinęs gamtininkas Andrejus Gaidamavičius. Savo ruožtu Aplinkos ministerija neįžvelgia jokios tragedijos: valstybiniuose miškuose kasmet plynai iškertama vos 1 procentas miškų. Plynų kirtimų mastas esą kontroliuojamas, o atsodinama daugiau, nei iškertama. Apie tai, kad Lietuvoje miškai tausojami, o ne naikinami, kalba ir Lietuvos žaliųjų partija. Tad kaip yra iš tikrųjų?

Kirtimai – kraujasiurbių veisykla

„Pjauna miškus, kaip kas nori ir kiek nori“, – nuogąstavo vienas Šakių rajono ūkininkas. Jis skuba parodyti, kaip atrodo miško paklotė, kurią suardė galinga skandinaviška technika. Pusės metro gylio provėžos vingiuoja per eglyną ir nuveda iki plyno kirtimo vietos.

Apie du hektarus miško išpjauta, mediena išvežta, tačiau provėžos taip ir liko. Sunerimusiam ūkininkui kyla vienas klausimas – ar bus sutvarkyta miško paklotė?

„Tai, kad kitą vasarą neatsiginsiu uodų, žinau jau dabar. Kai plynai iškerta mišką, kirtimo vietoje pradeda kauptis vanduo, ten bus šlapia ir labai gera vieta veistis visiems kraujasiurbiams“, – įsitikinęs ūkininkas.

ALFA.TV REKOMENDUOJA

Taip baltosios mišrainės dar nevalgėte: šį slaptą ingredientą naudoja ne visi
TV ir kinas | 3 min.
Desertas, be kurio nepraeina nė viena mugė: atskleidė, kaip gardžiuosius grybukus pasigaminti namuose
TV ir kinas | 3 min.
Itališkas obuolių pyragas nepaliks abejingų: kodėl Gian Lucos mama naudoja jam kitokį pavadinimą?
Virtuvė | 4 min.
Ne kugelis, bet patiks visiems bulvių mylėtojams: Gian Lucos patiekalas kvies kelionei po visą Europą
Virtuvė | 4 min.
Gian Luca priėmė balandėlių iššūkį: pristatė itališką šio patiekalo versiją
Virtuvė | 4 min.
Gian Luca metė iššūkį cepelinams: tokios jų versijos lietuviai dar bus neragavę
Virtuvė | 5 min.
Taip smidrų dar nevalgėte: Gian Luca atskleidė netradicinio pyrago su sūriu receptą
Virtuvė | 4 min.
Gurmaniški Klaipėdos skoniai pribloškė Gian Lucą: tai – svajonių darbas
Virtuvė | 4 min.
Naujas grilio vakarėlių hitas: sultingas mėsainis pagal Gian Lucą su lietuviškomis daržovėmis
Virtuvė | 4 min.
Taip silkės dar neragavote: Gian Luca atskleidė tobulų sumuštinių receptą
Virtuvė | 4 min.
Gian Luca atskleidė, kaip paruošti nepelnytai pamirštą ėrieną: mėsa tirps burnoje
Virtuvė | 4 min.
Vilnius vėl nusidažys rožine spalva: birželio 1-ąją kartu su vasara prasidės antrasis Vilniaus šaltibarščių festivalis
Vilnius | 5 min.
Tegul pavasaris kvepia Italija: Gian Luca atskleidė neatsivalgomų itališkų virtinukų gnocchi receptą
TV ir kinas | 3 min.
Gian Luca priėmė ypatingą šeimą: J. Jankevičius atskleidė, koks buvo pirmas maistas, kurį atvežė savo mylimajai
TV ir kinas | 3 min.
Vievyje įkurtas šeimos verslas sužavėjo Gian Lucą: sužinojo visas šakočių paslaptis
TV ir kinas | 4 min.
Girtas radviliškietis per Užgavėnes tol kaulijo saldainių, kol gavo peiliu į kaklą
Nusikaltimai ir nelaimės | 3 min.
Sultingi šonkauliai pagal Gian Lucą grilį privers ruošti jau dabar: paslaptis – marinate
TV ir kinas | 3 min.
Atsispirti – neįmanoma: gurmaniški Gian Lucos mėsainiai su slaptu ingredientu nepaliks abejingų
TV ir kinas | 3 min.
Pas Gian Lucą į svečius užsukusi Jazzu – apie spalvingą savo gyvenimą, pokyčius ir daugybę veiklų
TV ir kinas | 5 min.
Savaitės horoskopas
vasario 12–18 d.
Horoskopai | 8 min.