Rugsėjis jau septintus metus iš eilės neįsivaizduojamas be sostinėje vykstančio austrių gliaudymo čempionato 5 plius žvaigždučių sostinės viešbutyje ir restorane „Imperial Hotel & Restaurant“. Austrės jau buvo žinomos nuo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) laikų: aristokratai per šventes atsigabendavo šių nuostabaus skonio jūrų gėrybių ir vaišindavo savo garbingiausius svečius. Didikų dvasią kiekvienas pajus ir restorane „Imperial“. Rugsėjo 26-ąją premium klasės restorane susirinks žinomiausi šalies gurmė ir prašmatnioje, bet jaukioje erdvėje mėgausis puikiu maistu, šampanu ir muzika.
„Imperial Hotel & Restaurant“ šįmet sulaukė aukščiausio įvertinimo „World Luxury Restaurant Awards 2019“ konkurse. Restoranas varžėsi „Fine Dining Cuisine“ kategorijoje ir tapo Rytų-Šiaurės regionų nugalėtojais. Būtent šių metų austrių gliaudymo čempionato metu bus įteiktas šiose varžytynėse laimėtas prizas. „Toks garbingas įvertinimas visus pasaulio restoranus iškelia į aukštesnį lygmenį, garsina šalį, kuriame jis įsikūręs. Mūsų atveju – Lietuvą. Negana to, priverčia atkreipti dėmesį „Michelin“ žvaigždžių vertintojus“, – džiaugiasi „Imperial Hotel & Restaurant“ vadovas Olegas Vasinas.
Rugsėjo 26-ąją austrių gliaudymo čempionatas tradiciškai organizuojamas viešbučių ir restorano asociacijos kartu su austrių akademija, kuri yra įkurta 5 plius žvaigždučių viešbutyje „Imperial“. Viešbučio prieigose svečiai stebės tikrą šou – austrių gliaudymo čempionatą, į kurį rinksis Vilniaus ir kitų miestų restoranų virtuvės meistrai. Restorano „Imperial“ septintus metus iš eilės organizuojamame austrių gliaudymo čempionate virtuvės šefai iš geriausių Lietuvos restoranų demonstruos savo įgūdžius atidarinėjant ir patiekiant austres, o komisija vertins tris dalyvių faktorius – greitį, vaizdą ir skonį.
Viešbutis ir restoranas jau daugelį metų garsėja nepriekaištingu aptarnavimu ir ilgus metus darbo patartį turinčių darbuotojų profesionalumu. Turbūt kiekvienas čia nors kartą apsilankęs įsiminė, kad patiekalai restorane patiekiami mados namų „Versace“ porceliano induose, skirtuose tik viešbučiams ir restoranams. Vakaro metu svečius džiugins jaunieji muzikos talentai, kuriuos globoja Mstislavo Rostropovičiaus paramos ir labdaros fondas – Pagalba Lietuvos vaikams. Renginio metu surinktos lėšos bus skiriamos būtent šiam fondui.
Įdomūs faktai apie austres:
• Austrių yra daugiau kaip 50 rūšių. Vienos auga jūrose, kitos – vandenynuose ir nuo to priklauso jų skonis. Jis gali būti saldesnis, aštresnis, gali dvelkti net riešutų užuomina.
• Skiriasi austrių dydžiai, skoniai, klasifikacija, kiekvienas ragautojas turi savo legendą, susijusią su austrėmis – kalbos šventinį vakarą netrūks, nes visuomet yra ką papasakoti apie amžinąsias vertybes. Ar austres galima priskirti prie tokių?! Kodėl gi ne – juk jos gyvuoja jau 250 milijonų metų.
• Gardžiausių austrių metas tęsis iki balandžio mėnesio.
• Praverti geldelę nėra paprasta – reikia įgudimo, meistriškumo ir specialių įrankių. Vien ką reiškia speciali, iš metalinių narelių nunerta pirštinė.
• Šios vandenų gyventojos apipintos legendomis. Manoma, kad austrės – stebuklingas afrodiziakas.