Gyvenimas | Virtuvė | 4 min.

Ledjūrio menkė – ne tik populiariesiems fish and chips: nauda sveikatai ir citrininės žuvies receptas

Alfa.lt
2021 m. gegužės 20 d. 09:18
Ledjūrio menkė.
Susiję straipsniai

Ledjūrio menkė – sodraus skonio, bet itin lengvos tekstūros, visame pasaulyje itin pamėgta žuvis. Ji ne tik lengvai pagaminama, bet ir pasižyminti įvairiausių vitaminų bei gerųjų medžiagų gausa. Ledjūrio menkė – universali žuvis: ją galima kepti keptuvėje ar orkaitėje, dėti į troškinius. O vasarą ji puikiai tiks ir ant grilio. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo komunikacijos vadovės, lietuviai vis labiau vadovaujasi sveikesnės mitybos rekomendacijomis ir pradeda valgyti daugiau žuvies, dairosi skonių įvairovės, o pirkėjų krepšeliuose dažnai atsiduria ir ledjūrio menkė.

„Duomenys rodo, kad per pirmąjį šių metų ketvirtį šviežios žuvies parduota 1,2 karto daugiau nei tokiu pat praėjusių metų laikotarpiu. Dar prieš metus nutraukėme prekybą gyva žuvimi, o pardavimai atvėsinta žuvimi išaugo. Pastebime, kad pirkėjai įtraukia žuvį į kasdienį racioną, ieško subtilesnių, savitų skonių, todėl nuolat plečiame žuvies asortimentą. Pirkėjai vis dažniau dairosi ne tik įprastos lašišos ar karpio, bet ir ledjūrio menkės, plekšnės, šamo, kitų jūros gėrybių“, – sako V. Budrienė.

Komunikacijos vadovė teigia, kad šiltuoju metų laiku, kai ieškoma gaivesnių, lengvesnių produktų, žuvis tampa tikrai paklausi, o ypač išauga susidomėjimas žuvimis, kurios tinka kepti ir ant grilio. Tarp perkamiausių žuvų per metus įsitvirtino ne tik lašiša, bet ir dorados, upėtakiai, atšaldyti skrosti karpiai, dėl universalaus skonio tarp pirkėjų populiari ir ledjūrio menkė.

Naudinga sveikatai

Prekybos tinklo maisto ekspertė Vilma Juodkazienė sako, kad ledjūrio menkė pasižymi puikia maistine verte: joje gausu baltymų, mažai sočiųjų riebalų. Taip pat joje yra vitamino B12, fosforo bei seleno. Be šių vitaminų ir mineralų, ledjūrio menkėje gausu omega-3 bei omega-6 riebalų rūgščių, beveik nėra cholesterolio. Reguliarus ledjūrio menkės vartojimas mažina kraujo spaudimą, dėl to mažėja rizika susirgti širdies ligomis. Jos vartojimas labai naudingas akims – šioje žuvyje esančios gerosios medžiagos padeda kovoti su tokių akių ligų kaip katarakta susidarymu. Be to, mažina cukraus kiekį kraujyje, gerina smegenų veiklą ir netgi padeda kovoti su mažakraujyste.

Ši žuvis, kaip ir visos baltos žuvys pasižymi dar ir tuo, kad turi mažai kalorijų: 100 gramų šios žuvies galime rasti vos 92 kalorijas. Ji yra lengvai virškinama, todėl patiks ir tiems, kurie vadovaujasi sveikos mitybos pricipais, metantiems svorį ar netgi turintiems skrandžio bei virškinimo problemų. Be to, dėl savo švelnaus skonio ir gerųjų organizmui savybių – ledjūrio menkė puikiai tiks ir vaikams.

Ledjūrio menkės yra ganėtinai didelės, jos sveria apie 7–10 kg ir dažniausiai užauga iki 60–90 cm. Šios žuvys labiausiai paplitusios Šiaurėje – sutinkamos Šiaurės, Barenco, Baltojoje, Baltijos jūrose, taip pat ir Šiaurės Atlanto vandenyne. Tiesa, Lietuvos priekrantėje jos sutinkamos retai.

Itin populiaraus patiekalo ingredientas

„Ledjūrio menkė dažniausiai yra patiekiama kepta aliejuje, o vienas populiariausių iš šios žuvies gaminamų patiekalų – žuvis tešloje su bulvytėmis, geriau žinomas fish and chips pavadinimu. tačiau švelniu, bet pakankamai sodriu skoniu pasižyminčią menkę galima ruošti ir garuose, kepti orkaitėje, ją galima patiekti su makaronais, ryžiais, daržovėmis ar kitais mėgstamais garnyrais. O vasarą šią žuvį galima kepti ir kepsninėje, ant grilio“, – pasakoja maisto ekspertė.

Anot V. Juodkazienės, svarbiausia ruošiant menkę jos neperkepti. Mat tuomet ji ne tik praras sau būdingą skonį, bet ir taps sausa bei sunkiai kramtoma. Maisto ekspertė dalijasi ir itin paprastu, tačiau abejingų nepaliksiančiu ledjūrio menkės su citrina receptu.

Citrininė ledjūrio menkė

Jums reikės:

½ puodelio sviesto

Citrinos

Arbatinio šaukštelio druskos

Arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų

½ šaukštelio džiovintų petražolių

3 skiltelių česnako

Ledjūrio menkės filė

2 šaukštų citrinpipirių

Pagaminimas:

Visų pirma reikėtų iki 175 laipsnių įkaitinti orkaitę. Tuomet vidutinio dydžio puode ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą. Jį sumaišykite su citrinos sultimis, druska, pipirais, petražolėmis ir smulkintu česnaku. Gautą mišinį maišydami virkite apie 10 minučių, kol sutirštės. Tuomet menkės filė išdėliokite skardoje, žuvį apipilkite puse pasigaminto padažo, dar šiek tiek pabarstykite citrinpipiriais, uždenkite folija ir kepkite orkaitėje apie 15–20 min. Galiausiai žuviai iškepus ją dar šiek tiek patepkite likusiu padažu ir patiekite su mėgstamu garnyru. Skanaus!

ALFA.TV REKOMENDUOJA
Straipsnio komentarai (0)
 .

Taip baltosios mišrainės dar nevalgėte: šį slaptą ingredientą naudoja ne visi
TV ir kinas | 3 min.
Desertas, be kurio nepraeina nė viena mugė: atskleidė, kaip gardžiuosius grybukus pasigaminti namuose
TV ir kinas | 3 min.
Itališkas obuolių pyragas nepaliks abejingų: kodėl Gian Lucos mama naudoja jam kitokį pavadinimą?
Virtuvė | 4 min.
Ne kugelis, bet patiks visiems bulvių mylėtojams: Gian Lucos patiekalas kvies kelionei po visą Europą
Virtuvė | 4 min.
Gian Luca priėmė balandėlių iššūkį: pristatė itališką šio patiekalo versiją
Virtuvė | 4 min.
Gian Luca metė iššūkį cepelinams: tokios jų versijos lietuviai dar bus neragavę
Virtuvė | 5 min.
Taip smidrų dar nevalgėte: Gian Luca atskleidė netradicinio pyrago su sūriu receptą
Virtuvė | 4 min.
Gurmaniški Klaipėdos skoniai pribloškė Gian Lucą: tai – svajonių darbas
Virtuvė | 4 min.
Naujas grilio vakarėlių hitas: sultingas mėsainis pagal Gian Lucą su lietuviškomis daržovėmis
Virtuvė | 4 min.
Taip silkės dar neragavote: Gian Luca atskleidė tobulų sumuštinių receptą
Virtuvė | 4 min.
Gian Luca atskleidė, kaip paruošti nepelnytai pamirštą ėrieną: mėsa tirps burnoje
Virtuvė | 4 min.
Vilnius vėl nusidažys rožine spalva: birželio 1-ąją kartu su vasara prasidės antrasis Vilniaus šaltibarščių festivalis
Vilnius | 5 min.
Tegul pavasaris kvepia Italija: Gian Luca atskleidė neatsivalgomų itališkų virtinukų gnocchi receptą
TV ir kinas | 3 min.
Gian Luca priėmė ypatingą šeimą: J. Jankevičius atskleidė, koks buvo pirmas maistas, kurį atvežė savo mylimajai
TV ir kinas | 3 min.
Vievyje įkurtas šeimos verslas sužavėjo Gian Lucą: sužinojo visas šakočių paslaptis
TV ir kinas | 4 min.
Girtas radviliškietis per Užgavėnes tol kaulijo saldainių, kol gavo peiliu į kaklą
Nusikaltimai ir nelaimės | 3 min.
Sultingi šonkauliai pagal Gian Lucą grilį privers ruošti jau dabar: paslaptis – marinate
TV ir kinas | 3 min.
Atsispirti – neįmanoma: gurmaniški Gian Lucos mėsainiai su slaptu ingredientu nepaliks abejingų
TV ir kinas | 3 min.
Pas Gian Lucą į svečius užsukusi Jazzu – apie spalvingą savo gyvenimą, pokyčius ir daugybę veiklų
TV ir kinas | 5 min.
Savaitės horoskopas
vasario 12–18 d.
Horoskopai | 8 min.