Turbūt ne kartą pusryčiams rinkdamiesi tą pačią košę esate pagalvoję – o kuo gi galėčiau ją pakeisti?
Tiesa, grikių, avižų, ryžių, sorų, manų, rugių, perlinės, miežių ir žirnių ar maišytų grūdų košės yra išties puiki alternatyva net pačios aukščiausios maistinės vertės sumuštiniams, todėl vis daugiau žmonių papildo savo kasdienį valgiaraštį šiuo skaidulų bei naudingųjų mineralų gausiu patiekalu. Vis tik, net ir kasdien valgant skirtingų grūdinių kultūrų košes, pastarųjų konsistencija ar tiesiog skonis laikui bėgant gali pabosti – tad kaip sumaniai atnaujinti pusryčių receptus ir košes pamilti iš naujo?
Riešutų ir sėklų galia
Bene geriausias būdas mylimai košei suteikti naujos energijos yra pridėti riešutų bei sėklų. Šie naudingųjų mononesočiųjų riebalų, baltymų bei įvairių vitaminų šaltiniai ne tik praturtins pačios košės skonį bei suteiks malonaus traškumo kiekvienam kąsniui, bet ir užtikrins tolygiai išskiriamą ryte taip reikiamos energijos kiekį.
Sėklas bei riešutus rinkitės pagal skonį – štai linų sėmenys ar ispaninio šalavijo, kanapių bei saulėgrąžų sėklos tinka kone į kiekvieną košę, o riešutai puikiai pagardins avižų, miežių, maišytų grūdų ar kitus grubesnės tekstūros, natūraliai saldesnius variantus.
Be abejo, gardindami pusryčius tokiais priedais turėtumėte atminti, jog šie yra tikrų tikriausi naudingųjų riebalų, mineralų, vitaminų ir kūnui reikalingos energijos užtaisai, todėl persistengti nederėtų – mažos saujelės jūsų dubenėlyje tikrai pakaks žvalesnei dienos pradžiai!
Natūralus vaisių ir uogų saldumas
Tiesa, jei pusryčiams mėgstate paskanauti saldžiau ir košę gardinate medumi, riešutų sviestu, pienu ar kita cukraus alternatyva, būtinai išbandykite ir natūralių vaisių bei uogų skonį.
Pastaruosiuose gausu natūralios kilmės fruktozės ir skaidulų, kurios užtikrina lėtesnį cukraus patekimą į kraują bei nesukelia staigių cukraus šuolių, vėliau lemiančių nepaaiškinamo nuovargio ar net nerimo jausmą. Be abejo, šviežiais vaisiais bei uogomis pusryčius gardinti derėtų tik sezono metu – vėlyvą rudenį, žiemą bei pavasarį prekybos centruose įsigyjant šių produktų iškyla rizika kartu su maistu suvartoti ir konservuojančių medžiagų, tokių kaip vaškas ar pesticidai, kurie prailgina saugojimo terminą.
Tam, kad išvengtumėte nenatūralių priedų, šaltuoju sezonu rinkitės cukruje nemirkytus ir sieros dioksidu nepaveiktus natūralius ir ekologiškus produktus – džiovintas kriaušes, obuolius, svarainius, mangus, persimonus ir kitus vaisius ar liofilizuotas mėlynes, rehidruotas slyvas, datules, spanguoles ar kitas uogas. Šie pusryčių košės priedai ne tik papildys jūsų dubenėlį natūraliais cukrumis, bet ir praturtins kalio, magnio ir skaidulinių medžiagų atsargas, kurios padės palaikyti normalią nervų sistemos ir raumenų veiklą, normalų kraujospūdį ir energijos apykaitą.
Improvizuokite, varijuokite, žaiskite!
Na, o jei tradiciškai ruošiamos košės ir jų priedai išties nebežavi ir kiekvieną rytą vis pasvajojate ją iškeisti į sumuštinį, batonėlį ar kitą greitai paruošiamą užkandį, pabandykite naujai atrasti susidomėjimą koše tiesiog leisdami sau improvizuoti. Internete gausu receptų, padėsiančių iš naujo „prisijaukinti“ šį patiekalą. Net ir pačią paprasčiausią avižinę košę galite paruošti keliais skirtingais būdais – išbandykite iš vakaro paruošiamą ar orkaitėje keptą variantą.
Taip pat galite pasiruošti ir batonėlius, keksiukus, blynelius bei kitus mėgstamos formos užkandžius pusryčiams ar sotesniems pavakariams biure. Pridėkite jogurto, trintų vaisių, riešutų sviesto, vanilės, cinamono ar kitų mėgstamų prieskonių – improvizuokite ir sukurkite jus labiausiai žavintį skonio derinį.
Galiausiai – paragaukite greitai paruošiamų ekologiškų košių su priedais – kakava, abrikosais, bananais, obuoliais ar kitais vaisiais. Nebijokite išbandyti ir netikėtų derinių – juk geriausios idėjos gimsta ekspromtu!