Gyvenimas | Virtuvė | 2 min.

Garsaus virtuvės šefo T. Rimydžio patarimai pusryčiams: daugiau gyvo maisto, mažiau kalorijų

Alfa.lt
2021 m. sausio 28 d. 14:43
Tomas Rimydis. | TV3
Susiję straipsniai

Garsus virtuvės šefas Tomas Rimydis neslepia, kad karantinas labai pakeitė įprastą gyvenimą. Dabar visi daugiau laiko leidžiame namie ir patys daugiau gaminamės. O pats svarbiausias dienos valgis, pasak Tomo, yra pusryčiai. Kokie jie turėtų būti, kada juos valgyti ir ką skanaus jiems pasiruošti – apie tai kalbamės su profesionaliu virtuvės šefu.

„Mūsų pusryčiai labai pasikeitė, kaip ir pati gyvensena. Dabar žymiai daugiau dėmesio skiriame pusryčiams. Prieš 20 m. buvo įprasta valgyt paprasčiausius buterbrodus, o dabar atsiranda avokadas su grikių trapučiu, alyvuogių aliejumi. Smagu, kad mes išprusom, kad pradėjom mėgautis lėtesniais pusryčiais“, – sako profesionalus virtuvės šefas, istorinės virtuvės žinovas ir TV3 laidos „La maistas“ šefas Tomas Rimydis.

Pusryčiai – daugiau gyvo maisto, mažiau kalorijų

„Pusryčiai yra mūsų šeimos tradicija, be jų nepradedam dienos. Prie pusryčių stalo pasišnekam, aptariam dienos planus ir skirstomės. Taip buvo prieš karantiną. Dabar svarbiausia – maisto kiekio ir kalorijų skaičiavimas – ir ne tik pusryčiams, o visai dienai“, – kalba T. Rimydis.

Pasak jo, pusryčiai vienareikšmiškai yra viena iš svarbiausių mitybos dalių. „Galima nepietaut ar nevakarieniaut, bet pusryčiaut būtina. Tačiau pusryčiai turi būti ne bet kokie, o kuo sveikesni, kuo mažiau cukraus, angliavandenių, mėsų. Duoną keiskite į daržoves – avokadą, cukinijas, agurkus. Jei pusryčiams valgydavot tris kiaušinius, sumažinkit iki dviejų, bet kompensuokite daržovėmis. Jos gali būti ir raugintos. Atsisakykite sūrio produktų, o rinkitės geros kokybės kietuosius ar minkštuosius sūrius, bet juos irgi valgykite su daržovėmis, o ne su duona. Rinkitės daugiau gyvo maisto ir mažiau termiškai apdoroto, kad organizmas pabustų, pasikrautų energijos, bet neapsunktų ir galėtų dirbti, būtų žvalus visą dieną“, – patarimų negaili T. Rimydis.

Daugelis vaikų labai mėgsta blynus pusryčiams. Bet juos Tomas pataria irgi gaminti sveikesnius.

„Kepant blynelius įprastus miltus keiskite į mažiau glitimo turinčius, pavyzdžiui, grikių miltus. Jei vaikai nelabai mėgsta grikių miltų, juos galima paskaninti kakavos arba šokolado milteliais, kad įgautų šokolado spalvą ir skonį. Tik naudokit 70 proc. kakavą, o paskui jau galima pasiskaninti obuolių sirupu, uogiene, ar džemu. Bet juos rinkitės irgi kuo natūralesnius su kuo mažiau cukraus“, – patarė profesionalus virtuvės šefas.

Svarbu ne tik ką valgome, bet ir kaip

Tomas sako, kad rytą reikėtų pradėti stikline kambario temperatūros vandens. O arbatą, kavą gerti po pusryčių, bet ne prieš juos.

Pusryčiauti reikėtų ne anksčiau kaip valandą nuo prabudimo. Ir pusryčiauti derėtų lėtai, neskubant. Geriau anksčiau nueiti miegoti ir anksčiau atsikelti, kad ryte spėt ramiai susiruošti ir neskubant papusryčiauti. Taip pat, turėtų būti minimum 12 val. intervalas tarp vakarienės ir pusryčių.

Savaitgalį – gausesni ir lėtesni pusryčiai

T. Rimydis pasakoja, kad prieš karantiną ypač išpopuliarėjo vėlyvieji savaitgalio pusryčiai, kuomet valgoma vėliau, bendraujant, neskubant, gausiai ir įvairiai, tai, ką mėgsta visa šeima.

„Vėlyvųjų savaitgalio pusryčių mada atkeliavo iš Vakarų. Sunku įvardinti vieną šalį, nes persipina tradicijos, tai ir anglų pomėgis valgyt sočius pusryčius, Viduržemio regionas su atostogų lėtesniu tempu, viešbučių kultūra... Tačiau viskas keičiasi ir gali būt, kad po kažkiek laiko vėlyvieji savaitgalio pusryčiai persikels į penktadienį ar pirmadienį. Apskritai, manau, kad karantinas daug ką pakeitė ir po jo bus daug kas kitaip. Žmonės mažiau skubės, tempas sulėtės, visi vėl mėgausis kitų žmonių draugija, ko visi esame pasiilgę“, – sako Tomas.

Artėjančiam savaitgaliui jis siūlo pasigaminti Omleto tortą – ploni plakto kiaušinio blynai sluoksniuoti su daržovėmis, lašiša ar vištiena – ir sotu, ir skanu, ir kiekvienas pagal savo norą gali susisluoksniuoti.

Dar daugiau Tomo idėjų ir patarimų gardiems pusryčiams – savaitgalį laidoje „La maistas“ per TV3.

ALFA.TV REKOMENDUOJA
Straipsnio komentarai (0)
Tomas Rimydis
TV3
Tomas Rimydis
TV3
 .

M. Vitulskis – apie romantiškas staigmenas žmonai ir pagrindinius tris vaikų darbus: o tada, brangusis, daryk, ką nori
Lietuvos įžymybės | 3 min.
„Žalgirio“ vyriausiasis treneris A. Trinchieri: įsimylėjau krepšinį dėl krepšinio dievo
Lietuvos įžymybės | 5 min.
To dar nebuvo: vos per 10 minučių televizijoje sukirsta rankomis dėl 400 tūkst. eurų investicijų
TV ir kinas | 3 min.
Ir skanu, ir sveika: K. Starkienės kukulių sriuba idealiai tiks žiemos pietums
TV ir kinas | 3 min.
Iššūkis žinomiems Lietuvos šefams: virtuvė gal ir išvalyta, bet kaltės jausmo taip lengvai neišvalysi
Lietuvos įžymybės | 4 min.
Ž. Žvagulis – apie tai, kodėl nesiima vieno populiaraus hobio: man baliavoti leidžia ir namie
Lietuvos įžymybės | 3 min.
Verslumo šou „ryklių“ susižavėjimo šūksniai ir taikli kritika: čia toks stiprus „ne“, kad net noriu pabėgti pro duris
TV ir kinas | 4 min.
V. Poderytei – netikėti L. Suodaičio komplimentai: „Ji ne tik žavi ir iškalbinga“
TV ir kinas | 5 min.
Abejingų nepaliekantis desertas – už centus: restorane jo kaina gali siekti net ir 8 eurus
Lietuvos įžymybės | 3 min.
V. Radzevičius skaičiuoja audros paliktas išdaigas: deja, yra ir materialių nuostolių
Lietuvos įžymybės | 3 min.
J. Didžiulis apie skyrybas su žmona ir grupę „Inculto“: jaučiau, kad tai, kas man brangiausia, tapo mano „kekše“
Lietuvos įžymybės | 5 min.
Šefas L. Čeprackas apie dukters Liucijos vardo istoriją: pavadinti man pasiūlė Z. Kelmickaitė
Lietuvos įžymybės | 4 min.
Šiandien – verslumo šou „Rykliai. Lietuva“ premjera: vieniems dalyviams – sėkmės skonis, kitiems – negailestinga kritika
TV ir kinas | 4 min.
S. Skvernelis apie Seimo rinkimus – „žmonės, nebalsuokite“ ir vėžį: posėdį vedžiau atjungtas nuo lašelinės
Lietuvos įžymybės | 4 min.
Nuo sėkmingiausių investicijų iki didžiausių klaidų: žinomiausi šalies verslininkai atskleidė savo sėkmės paslaptis
TV ir kinas | 5 min.
Tokios steiko kainos dar nematėte: užtruksite kelias minutes, o išleisite 7 kartus mažiau nei restorane
TV ir kinas | 3 min.
Akibrokštas filmavimo aikštelėje: kodėl V. Poderytė kolegą L. Suodaitį pavadino „šunsnukiu“?
TV ir kinas | 4 min.
V. Siegel pravėrė namų duris: mano gyvenimas – kaip serialas
Lietuvos įžymybės | 4 min.
Serialo „Šiukšlyno žmonės“ iššūkiai: teko skandinti pagrindinę aktorę ir iš vandens gelbėti „kūną“
Lietuvos įžymybės | 5 min.
Komikė Vita Žiba prabilo apie buvusius vaikinus: anksčiau net du bičus išlaikiau
TV ir kinas | 3 min.