Klasikinis moliūgo pyragas paprastai gaminamas rudenį. Jį sudaro trapios tešlos pagrindas ir aromatingas, švelnus įdaras.
Tešlai reikės:
120 gramų miltų,
20 gramų cukraus,
žiupsnelio druskos,
70 gramų šalto sviesto,
20 mililitrų vandens,
5 mililitrų obuolių sidro arba baltojo vyno acto.
Įdarui:
350 gramų moliūgų tyrės,
80 gramų cukraus,
žiupsnelio druskos,
0,5 šaukštelio malto cinamono,
0,4 šaukštelio malto imbiero,
0,4 šaukštelio malto muskato riešuto,
1 kiaušinio
2 kiaušinių trynių
60 mililitrų grietinėlės 35% riebumo.
Gaminimo būdas
Giliame dubenyje sutrinkite pirštais iki smulkių trupinių miltus su cukrumi, druska ir šaltu sviestu.
Įpilkite vandens su actu ir dubenyje arba ant stalo suminkykite elastingą tešlą.
Tešlą suvyniokite į pergamentinį popierių ir padėkite į šaldiklį 30 minučių.
Per tą laiką paruoškite moliūgų tyrę. Moliūgo minkštimą, pašalinę žievelę, vidinius pluoštus, sėklas, supjaustykite kubeliais. Dėkite ant kepimo skardos, išklotos pergamentiniu popieriumi, ir apšlakstykite augaliniu aliejumi.
Pašaukite į iki 200C įkaitintą orkaitę, kepkite 25 min.
Iškepusius moliūgo gabalėlius sutrinkite šakute ir atvėsinkite.
Giliame dubenyje sumaišykite moliūgų tyrę su cukrumi, druska ir prieskoniais.
Įmuškite kiaušinį, trynius, supilkite grietinėlę ir viską išplakite elektriniu trintuvu.
Atšalusią tešlą iškočiokite, ant miltais pabarstyto paviršiaus. Perkelkite į 16 cm skersmens formą, prispauskite ir pakelkite kraštus.
Supilkite moliūgų įdarą, tolygiai paskirstykite.
Kepkite 10-15 minučių 210 laipsnių temperatūros orkaitėje ir dar 30-35 minutes 180 laipsnių temperatūroje..
Tai gali trukti šiek tiek daugiau ar mažiau laiko, periodiškai tikrinkite, kaip atrodo kepinys.
Leiskite pyragui truputį atvėsti.
Skanaus!