Šeštadienį startavo nauja, bene gardžiausia TV3 laida „IKI šefų kovos“. Trys kiečiausi Lietuvos šefai – Julija Steponavičiūtė-Vosylė, Liutauras Čeprackas ir Dainius Špakauskas – susirungė dėl geriausiojo titulo.
Tačiau šįkart jie tą daro ne prabangiose savo virtuvėse, o paprastų žmonių namuose. Pirmuosios juos į svečius pakvietusios poros virtuvė prisipildė ne tik gardžiausiais kvapais ir skoniais, bet ir juoku – trys šefai „papirko“ ir savo maistu, ir charizma.
Pirmieji, šiuos tris šefus pasikvietę į savo namus, buvo kompozitorius Julius Siurbis ir poetė Zenė Sadauskaitė – žiūrovus su jais supažindino laidos vedėja Nijolė Pareigytė-Rukaitienė.
Poros meilės istorija – itin romantiška. Tačiau dar romantiškesnis Juliaus poelgis, kai mylimosios gimtadienio proga į jų namus jis nusprendė pakviesti tris bene geriausius Lietuvos šefus.
„Stebuklas“, – džiaugsmo neslėpė moteris.
O kadangi pora kartu labai retai pusryčiauja, šefai šįkart turėjo paruošti jiems… pusryčius.
Julija, Liutauras ir Dainius nė nenutuokė, koks iššūkis jų laukia. Virtuvės šefai nežino nei kur važiuoja, nei ką gamins, nei kokiam kiekiui žmonių turėjo pristatyti savo patiekalus.
„Gali nepatikti ne tik tavo maistas – tu juk ir kaip žmogaus gali nepatikti! O rezultatą gali nulemti ir tai“, – apie iššūkį kalbėjo Dainius.
„Visa tai yra tiek miglotai ir mistiškai nežinoma, kad aš nežinau, ko galėčiau tikėtis“, – jam pritarė ir Liutauras.
Užduotis iš tiesų buvo sunkesnė nei galėtų pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Negana to, vos užėję pas senjorus, šefai iškart pamatė ir bėdą – kaip jie tilpo vienoje mažoje virtuvėje?
„Trys namų šeimininkės – tai ne viena. Bet mes ne MMA kovotojai, kurie vieni kitus daužo – mažiausiai, ko tikiuosi, tai kraujo ir fizinio skausmo“, – juokauvo Liutauras.
Begamindamas, Liutauras mielai įdarbintų ir N. Pareigytę
Anot Liutauro, darbas virtuvėje yra kupinas streso. O taip pat jis įsitikinęs, kad apie patiekalą iš išvaizdos gali spręsti tik vaikai. Suaugę turėtų paragauti ir tik tuomet nuspręsti – patiko jiems, ar ne.
„Man užklijuota etiketė – visi tik ir laukia, kol aš pradėsiu lakstyti, viską daužyti ir rėkti. Bet aš to nedarau jau seniai. Galbūt anksčiau buvau impulsyvesnis, bet dabar aš vedęs ir turiu vaikų (šypsosi). Dabar, su amžiumi, esu ramesnis – anksčiau buvau spirgalas. Baisinis cholerikas, nenusėdintis vienoje vietoje. O dabar aš tėvas. Iš tikrųjų, vaikai labai stipriai pakeičia gyvenimą. Su jais išmoksti daug dalykų. Pavyzdžiui, kantrybės“, – sakė jis.
Senjorų porai Litauras nusprendė paruošti ispanišką bulvių omletą. „Pavadinkime paprastai, tai – kiaušinienė su bulvėmis. Dar bus šiek tiek lašišos ir salotėlių“, – intrigavo jis.
Jam begaminant, netrūko ir humoro. Kai N. Pareigytė nusistebėjo pamačiusi, kad toks didis šefas kaip Liutauras skuta bulves, jis jai atšovė: „Taip, išmokau prieš pusmetį. Šiaip būčiau tave įdarbinęs, bet man uždraudė…“
Julija – vienintelė, kuri senjorams gamino saldų patiekalą
Julija – ne tik modelis, bet ir populiaraus tinklaraščio „Kitchen Julie“ kūrėja, kuri meilę maistui paveldėjo iš močiutės. Laidos žiūrovai turėjo progą susipažinti ir su ja.
„Kartais reikia įspirti sau į gerą vietą, kad pabandytum kažkokį naujo. Manau, kad man bus nemažai streso, nes nesu įpratusi dirbti labai dideliu tempu. Ypač tuomet, kai yra konkurencija, ir skirtingi žmonės gamina tuo pačiu metu“, – apie išbandymą kalbėjo Julija.
Įdomu ir tai, kad ji vienintelė laidoje nusprendė pagaminti saldžius pusryčius – bananinius blynelius su kokosų padažu. O kokį netikėtą kampą juos begamindama Julija pasirinko, pamatysite laidoje.
Dainius paruošė gurmaniškais skoniais pažymėtus pusryčius
Trečiasis šefas Dainius yra restorano „Gurmanai“ savininkas, savo karjerą pradėjęs nuo 19 metų „Four Seasons“ viešbutyje Katare.
Tiesa, viskas tuo nesibaigė – begamindamas, Dainius yra apkeliavęs didžiulę pasaulio dalį. Kelionės ir maistas – didžiausios jo aistros, kurios tarpusavyje yra labai susijusios.
„Esu gaminęs ir džiunglėse, ir prie žvakių šviesos. O taip pat – ir labai žinomiems pasaulio žmonėms: žvaigždėms, aktoriams“, – atskleidė jis.
Taip pat Dainius dirbo ir geriausio pasaulio viešbučio titulą kelis metus iš eilės pelniusiame restorane Davose.
Tuo tarpu senjorų porai Dainius pagamino tortilijos omletą, kurį pagardino šonine ir sūriu. O šalia patiekė avokado salotas su vyšniniais pomidorais, kukurūzais, laimo sultimis ir alyvuogių aliejumi.
Senjorų pora liko sužavėta visų šefų patiekalais, tačiau kuris vienas tapo nugalėtoju?