Kita | Archyvas

Druska – natūrali ir su „E“ priedais

2012-06-30 10:37
Druska (nuotr. Elžbietos Monkevič). | Asmeninis albumas
Susiję straipsniai

Druska kasdieninė šiais laikais jau ne tokia paprasta, kaip atrodo. Galima rinktis iš akmens, jūros druskos, galima gauti mineralais praturtintos, smulkios, rupios, baltos ar spalvotos druskos, pagardintos prieskoniais ar vitaminais. Galų gale, esama net druskos su įvairiais maisto priedais, kurių ne visi tokie jau nekalti.

Taigi šįkart nusprendėme patyrinėti, kokiomis savybėmis pasižymi skirtingos druskos rūšys, kiek jose „grynos“ druskos, o kiek – kitų mineralų ir priedų.

Prekybos centre pirkome šešias skirtingos rūšies druskos pakuotes. Rinkomės skirtingų gamintojų, nuo kaimyninės Baltarusijos iki tolimesnės Prancūzijos. Tyrinėjome druskos sudėtį ir savybes. Patariame ir jums, renkantis druską, įsigilinti į etiketes.

Druskos rūšis Savybės

Druskos rūšisSavybės

Joduota druska „Nos regions ont du talent“

Pagaminta Prancūzijoje. 1 kg už 4,99 Lt.

Savybės: pilkoji rupi maistinė jūros druska išgaunama Prancūzijos Rė saloje Atlanto vandenyne tradiciniu būdu – ant molio plokščių, suteikiančių druskai pilką atspalvį. 100 g druskos yra 440 mg magnio. Rė sala druskos kasyklomis garsėjo nuo Viduramžių. Jūros druska turi itin daug mineralų, į ją nereikia dėti papildomo jodo. Sakoma, kad suteikia patiekalams ypatingą skonį, nes ši druska skiriasi nuo iškastinės iš žemės.

 

 Garinta joduota druska „Zolotoy zubr“

Pagaminta Baltarusijoje. 0,5 kg už 0,99 Lt.

Savybės: garinta druska laikoma „švaria“, tinkama tešlos lipnumui reguliuoti, žuviai sūdyti. Baltarusiškos druskos natrio chlorido kiekis: min. 99,7 proc.

Siurprizas: baltarusiškos druskos sudėtyje aptikome lipnumą reguliuojančią medžiagą E 536. Šis priedas priklauso natrio ferocianidų grupei, padeda smulkią druską išlaikyti nesušokusią į gabalus. Nurodoma, kad priedas nėra kenksmingas, tačiau kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Japonijoje, draudžiamas.

 Jūros druska su jodu ir fluoru „Schnee Koppe“

Pagaminta Vokietijoje. 0,5 kg už 4,29 Lt.

Savybės: jūros druskoje yra natūralaus jodo, dėl to ją reikia mažiau perdirbti. Tiesa, kai kuriais atvejais to jodo telikę tik pėdsakai, todėl gamintojai jo deda papildomai. Papildomai dedamo fluoro nauda abejojama. Vokiškos druskos sudėtis: jūros druska, kalcio karbonatas ir magnio karbonatas, natrio floridas 0,055 proc., kalio jodatas ne mažiau kaip 0,0025 proc.

 

 Natūrali valgomoji akmens druska „Sals“

Pagaminta Ukrainoje. 1 kg už 0,95 Lt.

Savybės: šioje druskoje esančios netirpios priemaišos suteikia jai pilkšvą atspalvį. Natrio chlorido kiekis: min. 97,5 proc. Paprastai 97–99 proc. šios druskos ir sudaro natrio chloridas, kitos natūraliai druskoje esančios medžiagos, siekiant išgauti mums įprastą druskos birumą ir spalvą, gali būti pašalinamos.

 

 Maistinė akmens druska

Pagaminta Baltarusijoje. 1 kg už 1,05 Lt.

Savybės: natrio chlorido kiekis: min. 98,4 proc . Paprastai 97–99 proc. šios druskos ir sudaro natrio chloridas, kitos natūraliai druskoje esančios medžiagos, siekiant išgauti mums įprastą druskos birumą ir spalvą, gali būti pašalinamos.

 

 Joduota druska „Jozo picnic salt“

 

Savybės: natrio chlorido kiekis: 99,8 proc. Druska dažniausiai joduojama naudojant kalio joditą arba kalio jodatą. Kasdienis valgomosios druskos, turinčios jodo, vartojimas yra paprasčiausias būdas išvengti jodo trūkumo.

Siurprizas: daniškos druskos sudėtyje radome medžiagų birumui išsaugoti E 535 ir E 554. E 535 yra lipnumą reguliuojanti medžiaga natrio ferocianidas, E 554 – tokią pat funkciją atliekantis natrio aliuminio silikatas, žymimas kaip vengtinas maisto priedas. Gali sukelti nėštumo komplikacijų dėl placentos pakenkimo, kaulų minkštėjimą, Alzheimerio bei Parkinsono ligas.

 

 

 

 

 

 

ALFA.TV REKOMENDUOJA